- Öncelikle emzirmeyi olabildiğince huzurlu ve telaşsız yaşamak öncelikle sizin ve bebeğiniz için çok önemli.
- Emzirmeden önce ellerinizi yıkayın.
- Emzirmeden önce meme başının etrafını temiz su ile silebilirsiniz fakat karbonatlı veya sabunlu su kullanmayın.
- Bebek ve siz rahat bir pozisyonda olun. Sırtınızı bir yere dayayın.
- Elinizle göğsünüzü tutun. Aerolaya (kahverengi kısma) dokunmamaya özen gösterin.
- Bebeğin ağzının ucuna elinizle veya meme ucunuzla dokunun. Bebek ağzını açınca etrafındaki kahverengi kısımla birlikte meme ucunu bebeğin ağzına yerleştirin.
- Bebeğinizi, istediği kadar emzirin.
- Bebekler bazen 5-10 dakika, bazen de yarım saat emebilir. Her emzirmede, her iki memeyi de emzirin. Bir sonraki emzirmede, en son emzirdiğiniz memeden başlayın. Aylık kontrollerde bebeğin yeterli kilo aldığı görülüyorsa, sütünüz yeterli demektir.
- Memeyi bebeğinizin ağzından çekerken vakumlamasını önlemek için, serçe parmağınızı bebeğin ağzının kenarına sokun ve daha sonra memeyi ağzından çekin.
- Her beslenmeden sonra bebeğinizin gazını çıkarın. Bunu, bebeği omzunuza dik olarak dayayarak ve yavaşça sırtını sıvazlayarak yapabilirsiniz. Omuzunuza koyacağınız temiz bir örtü ile bebek hem giysinize yaslanmamış olur hem de beslenmeden sonra dışarı çıkabilecek bir miktar besin nedeniyle giysiniz kirlenmemiş olur.
- Çalışan anneler, sütlerini sağarak sütlerinin azalmasını önleyebilirler. Anne sütü, oda sıcaklığında 8 saat, buzdolabında 2 gün bozulmadan kalabilir. Ancak bebek bir kez saklanan sütü emerse, yarım saat içinde tüketmek gerekir.
- Meme başında çatlak olursa kimi doktorlar emzirmeyi kesmemek gerekir derken kimileri de meme başının temizliğini planda tutarak emzirmeye devam etmeyi söylüyor. Çatlak durumunda ilk önerilen bebek emdikten sonra bir parça sütü meme ucunda bırakıı memeye sürmek. Emerken çok acı çekiyorsanız, doktorunuza danışıp bazı pomatlar kullanabilirsiniz veya birkaç gün sütünüzü pompayla sağıp, biberonla bebeğinizi besleyebilirsiniz.
Annelerin emzirme döneminde dikkat etmeleri gereken durumlardan bence en önemlilerinden biri, hamilelik boyunca olduğu gibi, emzirirken de sigara içmemektir. Sigara içmeyen biri olarak bunu söylemek kolay geliyor fakat şu kadarını söyliyim, sigara içmeyen biri olarak ben bu yaşımda bu kadar rahatsız oluyorsam o minik bebekler kim bilir nasıl oluyordur... Ben bebek bulunan evlerde, başka bir odada bile sigara içmenin bebek açısından sağlıklı olmadığıa inanıyorum. Bizim evimizde sadece balkonda sigara içiliyor ve sigara içenlerden sigaraları bittikten bir süre sonra içeri girmelerini rica ediyoruz. İçmeyenler bilir, sigaranın kokusu uzun zaman içenlerle kalıyor!
Annenin vücudu hamilelik döneminde ve doğumda bazı kayıplar yaşıyor. Bunların takviyesi için de beslenmenize dikkat etmeniz çok önemli. Bu konuya özel bir giriş yazmayı da planlıyorum.