Yenidoğanların Beslenmesi:

Bebeğiniz doğduktan sonraki saat içinde tensel temasla onu emzirme planı yapın. Doktorunuz ve hastane personelyile bu planınızı önceden paylaşın. Bu konu bebeğin öncelikli ilgilenilmesi gereken bir sağlık durumu yoksa genelde bir sorun yaratmaz.

Genelde yenidoğanların istedikleri zaman emzirilmesi önerilir. Bu, bebeğinizi takip edip emzirilme isteğini takip etmeniz anlamına gelir. Bu durumda bir zamanlamayı takibetmektense bebeğinizin parmağını emdiği veya damağını emdiği zamanlara dikkat etmekle olur. Süt üretimini artırmanın en iyi direk olarak memeden emzirmektir. Yani bebeğinizi bir plan dahilinde değil, acıkmış gibi gözüktüğü her an emzirmeniz önerilir. Böylece hem süt üretiminiz artar hem de bebeğiniz ihtiyacı olan besini alır.

Bebeğinizin ilk gün veya haftalarında, isteğe bağlı besleme her 1 ile 3 saat arasında (yaklaşık günde 10-12 kez) gerçekleşir. İlk günlerinde uyuyan bebeğinizi uyandırmanız gerekebilir ki bu ilk emzirmeler genelde kısa (her iki göğüste toplam birkaç dakika veya sadece tek göğüste bir-iki dakika kadar) sürerler. Bu emzirmeler sayesinde ilk günlerde süt miktarınız artar.

Bebeğinizin bir göğsünüzde en az 15 dakika kalması önemlidir. Bu şekilde bebeğiniz öncül sütünüzü – su ve besinler içerir – ve artcıl sütünüzü – daha fazla yağ ve bebeğinizin iştahını tatmin edecek kalorileri – içerir. Zaman içinde, emzirme süreleri uzar.

Bebeklerin ağırlıklarının %10’unu doğumu takibeden ilk haftada vermeleri normaldir. İki haftalık olduklarında ise en az doğdukları kadar hatta daha kilolu olurlar.

Süt miktarınız bebeğinizin ihtiyaçlarıyla orantılı olarak artar. Hatta yenidoğan bebeğinizin kullandığı bez sayısı sizi şaşırtabilir. 6 günlük olduğunda, yeterli beslenen bir bebeğin bir gün içinde 6 veya daha fazla ıslak, 3 veya daha fazla çamurumsu sarı dışkılı bezi olabilir. Kimi bebek her emzirmeden sonra da kaka yapabilir. Zamanla kendi bebeğinizin bağırsak hareketlerinin zamanlamaları hakkında bir fikir edinirsiniz.

Yenidoğanların bezlerini ıslattıklarını anlamak genelde zordur çünkü bezlerin sıvı emişleri çok etkin olabiliyor. Fakat genelde ilk haftada yenidoğan bebeğinizin günde 2 veya 3 ıslak bezi olur. Zamanla bu sayı 6-8 arasında olabilir.