Emzirmeyi öğrenmek

(Bu giriş için görseller arıyorum, buldukça ekleyeceğim.)


Düzgün emzirmeyi öğrenmek ve sorun yaşamamak için belli teknikleri öğrenmek yardımcı olacaktır ki doğru “kavrama” da öğrenilmesi gereken başlıca konudur. İsimleri aslında çok önemli olmasa da bu teknikleri çalışmanızı öneririm:
Beşik tekniği:
Geleneksel bebek tutuş şekli olarak da bilinen beşik tekniğinde sırtınız destekli şekilde oturursunuz. Bir kolunuz bebeğinizin başını dirseğinizle desteklerken açıktaki elinizle bebeğin arkasından desteklersiniz. Bebeğinizin karnı sizinkine dayanır. Bebeğinizi göğsünüze yaklaştırdığınızda, diğer elinizle göğsünüzü destekleyerek bebeğinizinağzıyla doğru kavramasına yardımcı olun. Bebeğinizi tuttuğunuz kolunuzu desteklemek için kolunuzun altına bir yastık koymanız rahat olur, aynı nedenle ayaklarınızın altına da bir yükselti koymak isteyebilirsiniz.
En yaygın bebek tutuşu olarak bilinse de diğer tutuşlar kadar kontrollü olmayabilir. Emzirmeye alıştıktan sonra daha etkin bir tutuş şeklidir.

Çapraz beşik tutuşu:
Çapraz beşik tutuşu beşik tutuşuna benzese de el şekilleri farklıdır. Bu tutuş bebeği hareket ettirmenizde size daha fazla kontrol sağlar. Bebeğinizin karnı sizinkine dayanır, bir eliniz bebeğin başını kavrar ve bebeği meme ucunu kavraması için kendinize yaklaştırdğınızda size daha fazla kontrol sağlar. Diğer el ise (emzirilen memenin tarafındaki) memeyi destekler ve başarılı bir kavrama için aerolayı sıkıştırarak bebeğe yardımcı olur.

Koltuk altı tutuşu:
Yatakta veya koltukta otururken, bebeğinizi kolunuzun altına alın ve yatırın. Bebeğin başını emzirdiğiniz göğsünüzün tarafındaki elinizle kavrayın ve vücudunun üst kısmını kolunuzla destekleyin. Bu elinizle bebeğin başını kontrol edebilir, meme başını doğru kavramasını sağlayabilirsiniz. Diğer elinizle de meme başınızı bebeğinizin ağzına sığacak şekilde tutup şekil verebilirsiniz.

Bu tutuş çapraz beşik tutuşuna benzer fakat bebeğiniz karnınızın üstünde olmadığından sezeryandan sonra, büyük göğüsleri olanlarda veya bebeğin aerolayı kavramasının sorun yarattığı durumlarda kullanışlıdır.

Yan yatarak emzirme:
Bebeğiniz ve siz yüzleriniz birbirinize dönük yan yatarak emzirme şeklidir. Bebeğinizin sırtını desteklemesi için arkasına bir yastık koyabilirsiniz. Bebeğinizin ağzı meme ucunuza yakın olmalıdır. Üst taraftaki elinizle alltaki göğsünüzü destekleyebilir, bebeğinizin aerolayı ağzına almasına yardımcı olabilirsiniz. En başta bir kere için bebeğinizin doğru kavramasını sağlamak amaçlı ona doğru dönebilirsiniz, bebeğiniz meme başını kavradıktan sonra üstteki elinizle onu kavrayabilirsiniz.

Bu emzirmeşekli sezeryan sonrasında veya yorgun olduğunuzda idealdir.

Dik emzirme:
Bu metotta bebeğinizidik tutup üst bacağınızın üstüne size bakar şekilde oturtursunuz. Diziniz bebeğinizi poposundan destekler. Bir elinizle bebeğinizin başını alçaktan tutarken diğer elinizle de bebeğinizin memenizi kavramasını sağlarsınız.

Emzirmeden önce …
Bebeğiniz ve sizin için en rahat pozisyonu bulabimek için bu yöntemlerin hepsini deneyin. Mesela bir emzirmede kundak tutuşunu diğerinde dik emzirmeyi deneyin. Farklı pozisyonlar meme ucu rahatsızlıklarını da azaltıyor. Ben özellikle sabahları yorgun olduğumda yan yatarak emzirmeyi tercih ettim. Meme ucu rahatsızlığı yaşarken de her seferinde değiştirerek diğer üç pozisyonu da kullandım.
Bebeğinizin başını ve göğsünü sizing göğsünüzü bakar şekilde konumlandırın. Böylece bebeğiniz düz durur ve ağzı meme ucunuzun önüne yakın olur.
Her emzirmeye bir öncekinde emzirdiğinizle değil emzirmediğiniz göğsünüzle başlayın. Böylece her iki göğsünüzü de boşaltabilirsiniz. Ben her emzirmeden sonra diğer göğsümü de pompayla boşaltarak hem göğsümdeki basınçtan kurtuldum hem de süt biriktirmiş olurdum.
Emzirmeyle ilgili soru ve sorunlarınızı ne kadar erken giderirseniz o kadar rahat emzirme dönemi geçirirsiniz.
Sezeryan doğum yapanlar emirirken bebeklerinin karınlarının üstünde olmadığı metotlarda rahat ederler.