Emzirmek anneyi etkiler mi? Nasıl?

Emzirmek anneyi etkiler mi? Nasıl?
Bebek doğduktan hemen sonra, emzirmek vücudun hamilelik ve doğum sırasında yaşadığı stress ve zorlukları aşmasına yardımcı olur derler. Ne var ki özellikle ilk hamilelikte emzirmeyle sorun yaşayanlar için emzirme başlı başına bir sorun olabiliyor. Önemli olan morali hep yüksek tutmak, sanıyorum doğum sonrası en iyi gelecek şey herşeyi biraz hafiften alıp özellikle gülmek ve hoş vakit geçirmek için fırsat yaratmak.

Gelelim emzirmenin tıbben öne sürülen yararlarına (anneler için): Emzirmek göğüs kanserine yakalanma riskini de düşürüyor. Ne kadar uzun süre emzirirseniz bu risk o kadar düşük olur. Bunun yanında emzirme daha ilerde şeker hastalığı oluşumu riskini de düşürür.
Vücudumuz prolaktin adında bir hormon üretir ki bu hormon hamilelik süresince vücudu emzirmeye hazırlar. Bebeğiniz doğduktan ve placenta da ayrıldıktan sonra, prolaktin süt üretimine başlar. Vücudunuzun ürettiği prolaktin miktarı sizing ne sure ve sıklıkta emzirdiğinizle bağlantılıdır. Bu yüzden doğumdan sonraki ilk günler 1 ile 3 saat arayla emzirmek çok önemlidir.
Emzirmek vücudun oksitosin atmasına da yardımcı olur ki bu sayede rahim küçülür, kanama miktarı düşer ve hamilelik öncesi vücut ölçülerine dönüş hızlanır. Doğumdan birkaç saat sonra bazı kasılmalar hissedilmesi normaldir, bunlar bir kaç gün sürebilir. Ben bunları regl krampları gibi yaşadım ve genelde lohusalıkta yatmayı önerdikleri için yatarak daha kolay atlattım. Ayaktayken pek çekilecek gibi olmuyorlardı benim ilk doğumumda.
Oksitosin sütün boşalması refleksini de tetikler ki bu ilk bebekte ilk zamanlar pek hissedilmez. (Ben “Süt geliyor mu?” gibi sorulara “Nasıl anlaşılır ki?” diyordum mesela.) Bu refleks veya hep duyulan tabirler his göğüste özellikle uçlara doğru hafif bir gıdıklanma veya çekilme ile tariff edilebilir. Zamanla ben de bu histen neyi kastettiklerini anlar olmuştum.
Vücudunuzu hormonları bebeğiniz yaklaşık 3 aylık olduğunda stabilize olur. Bu zamandan sonra emzirdikten sonra göğsünüzün inip zamanla dolduğunu hissetmeye başlarsınız. Bu değişikliğe rağmen süt miktarınızda bir değişiklik olmaz.
Memede once kolostrum oluşuyor ki bunu ilk bir kaç günden sonra geçiş sütü izliyor.
Olgun anne sütü doğumdan yaklaşık 10-15 gün sonra oluşmaya başlar. Bu sütün %50’si yağ, %45’i karbonhidrat ve %5’I protein içerir. Karbonhidratın çoğu süt şekeri (laktoz)dir ki bunun yardımıyla bebekler kalsiyum depolamaya başlarlar.

Emzirmenin kilo vermenize yardımcı olduğunu görebilirsiniz. Fakat doğum sonrası kilo kaybı kadınlar arasında çok değişebilir. Sağlıklı ve dengeli beslendiğinizden, gerekli vitamin ve mineralleri aldığınızdan emin olun. Ek olarak besin değeri yüksek 500 kalori alın. Ki bu hamilelik boyunca önerilenden 200 kalori daha fazladır.

Halk arasında yaygın süt yapan yiyecekler vardır: tatlı ve şeker yemek, karbonhidratlar almaya yönelik bu hurafelerin çoğu sadece kiloya dönüşüyor süte veya bebeğe bir faydası olmuyor genelde. Özellikle Amerika’da ne önerdiklerine baktım bir sure ve şunu buldum: Bol yeşillik ve bol su süt üretimini artırır (yabancı geliyor mu?), buğday veya arpa içeren (şeker içermesi gerekmiyor) yiyecek ve içecekler sütü arttırıyor ve süt – süt ürünleri tüketmek süt üretimine yardımcı oluyor. Baklava, börek, pasta, lohusa şerbeti,… bunlar biraz hurafe çokça da kilo yapıyorlar!
İlk haftalarda çabucak yorulabilirsiniz. Bu yüzden yardımcı olmak isteyenlere izin verin. Siz olabildiğince bebeğiniz ve emzirmeye odaklanın ve bu ilk günlerin keyfini çıkarın.
Genelde emzirmenin ilk aylarında (sadece emzirildiği sürece) hamile kalma riski olmadığı söylense de tam tersi durumlar yaşayanlar biliyorum, bence en iyisi emzirme sırasında doğum kontrolü hakkında doktorunuzla detaylı olarak konuşmak. Ki bunu bebeğiniz 6 aylık olduktan ve sonrasında da emzirmeyi bıraktan sonra da tekrarlamanızı öneririm.
Emzirirken göğüs ucu çatlakları – yaraları, tıkanan süt kanalları, göğüs enfeksiyonu gibi durumlar yaşanabiliyor. Bu durumular genelde çok basit metotlarla erkenden çözümlenebiliyor. Önemli olan olabildiğince çabuk durumu farkedip yardım için başvurmak! Ayrıca bu konuda evde yapılabilecekler konusunda da yazacağım, gönderilerime göz atın derim☺

Kimi kadın emzirme sırasında tahrik olma gibi bir his yaşadığından bahseder. Bu cinsel bir tepki sanılsa da aslında sadece vücudun emzirmeye verdiği tepkidir ve çok normaldir, bunda utanılacak çekinilecek bir taraf yoktur.