Disiplin

Disiplin ceza demek değildir; disiplin çocuğunuza ailenizin öngördüğü ve toplumca kabul edilir şekilde davranmasını öğretmektir. İşte size iyi davranışları destekleyecek bir kaç taktik:

Disiplinin kaynağı:
Çocuklara terbiyeli davranmalarını öğretmenin tek bir yolu yoktur. Çocuğunuzun huyu, sizin ebeveyinlik tarzınız ve içinde bulunulan durum kullanılan metotları etkileyecektir.
Sessiz ve çekingen bir çocuğa yumuşak bir yönlendirme yetebilir. Daha muhalif tavırları olan, kontrol edilmeyi sevmeyen inatçı bir çocuk daha zorlu olacaktır. Hele ki sizin tabiatınız da benzerse çekişmeler kaçınılmaz olur.

İyi davranışa cesaretlendirmek: Örneklerle gösterin. Çocuklar nasıl davranacaklarını ve durumlarla nasıl başa çıkacaklarını büyükleri (bu durumda sizi) kopyalarak öğrenirler. Eğer çocuğunuzun sinirli olmasını istemiyorsanız sizi sinirliyken görmesine imkan tanımayın.
Evinizi çocuğunuza hazırlayın: Değerli, kırılabilecek ve tehlikeli eşyaları çocuğunuzun ulaşamayacağı yerlere kaldırın böylece onun isteğini de uyandırmamış olursunuz.
Espri gücünüzü gösterin: Olumlu olun ve çocuğunuzun hareketlerinin komik taraflarına odaklanın.
Baskıyla başa çıkın: Baskı altında hissediyorsanız veya hayatınızda strese neden olan durumlar varsa çocuğunuzla başa çıkmak daha da zor gelebilir. Kendinize zaman ayırıp stresi en azda tutmaya çalışmak her zaman işe yarar.
Olumlu disiplin: Çocuğunuzun yaramazlıklarını bekliyormuş ve yaptığında da aşırı tepki göstermek hem sizin hem de çocuğunuz için mutsuzluk ve baskı yaratabilir. Gününüzün çoğunu stresli ve çocuğunuzun davranışlarını kontrol etmeye çalışır ve onu dediğinizi yapmaya zorlar şekilde geçirirseniz ebeveyin olmanın zevkli taraflarını kaçırırsınız.
Olumlu disiplin çocuklarınızla iyi iletişim kurmak, çocuğunuzun fikirlerini dinlemek ama belirli sınırlar koymaktan korkmamaktır. Şunları deneyebilirsiniz: Her zaman çocuğunuzun iyi davranışlarını gözlemleyin ve övün. Küçük yaramazlıkları göz ardı edin.

Yararlı ipuçları:
Bu ipuçları çocuğunuzun davranışlarıyla başetmenizi kolyalaştıracaktır.
Beklentileriniz yüksek olmasın. Küçük çocuklar yapmamanızı söylediğiniz şeyleri defalarca tekrarlamaları normaldir. Bu şekilde neyin kabul edilebilir olduğunuz ve sınırları öğrenirler.
Kendinizi çocuğunuzun yerine koyun. Kendiniz çocukken nasıl hissederdiniz ve yetişkin dünyası nasıl da adaletsiz görünürdü hatırlamaya çalışın.
Rutinleriniz olsun. Bu şekilde çocuğunuz kendini güvende hisseder ve belli şeylerin belli zamanlarda olmalarını beklerler. Örneğin banyo yapıp dişini fırçaladıktan sonra uyku saatinin geldiğini bir süre sonra anlamaya başlar.
Mantıklı sınırlar koyun. Çocuklar her istedikleri yapıldığında pek de güvende hissetmezler. Hatta kimisi sınırlarını öğrenmek için daha da kötü davranabilir.
Aile içinde kuralları minimumda tutun. Küçük çocuklar çok fazla kuraldan sıkılabilir hatta hepsini hatırlamayabilirler.
Gerçekçi olun. Ebeveyinlerin yaramaz veya söz dinlemiyor diye nitelendirdiği bir çok davranış gelişim sürecinin bir parçası olabilir. Çocuklar birşeylerin nasıl çalıştığını öğrenmek için onlara dokunmak isterler. Daha büyük çocuklarsa kendi bağımsızlıklarını kanıtlamak isterler. Başka ebeveyinlerle konuşursanız göreceksiniz ki onlar da benzer şeyleri yaşamışlardır veya yaşıyorlardır.

Çocuklar niye yaramazlık yapar:
Sizin yaramazlık olarak nitelendridiğiniz davranışların bazıları gelişimsel bakımdan normal olabilir. Mesela kendi kendine yemek yemeyi öğrenirken küçük çocuklar yemeklerini etrafa saçabilirler. Diğer bazı nedenlerde şunlardır:
Yanlarında birilerini isterler. Küçük çocuklar ilginizi çekmek için nerdeyse herşeyi yapabilirler. Bu yüzden iyi davranışlarını övmek çok önemlidir. Eğer sadece kötü birşey yaptığında ona dikkatinizi yoğunlaştırırsanız o da aynı şekilde davranmaya devam edecektir.
Sinirlenmiş olabilirler. Kimi küçük çocuk kendine kötü davrandığını düşündükleri kişilerden hınç almak ister. Çocuğunuzun kızgınlık hissini farkettiğinizi ona belirtin, "Ayşe oyuncağını aldığı için ona çok kızdığını anlıyorum," gibi onunla konuşun.
Güçsüz hissetmek. Küçük çocuklar etrafları üstünde çok az kontrolleri olduğunun çok farkındadırlar. Ve eğer bir nedenden kendisini sinirli veya aciz hissediyorsa bu hareketlerine yaramazlık olarak yansıyabilir.
Kötü hissettiklerini göstermek için. Çocuklar bazen anlatamadıklar hislerini davranışlarıyla yansıtırlar. Kaygılı veya üzgün olabilirler. Böyle durumlarda onlar cezalandırmak yerine onlara sarılıp onları sevdiğinizi gösterin.
Yorgun veya hasta olduğunda çocuğunuza musamaha gösterin. Böyle zamanlarda çocuklar normalden daha huysuz olabilirler.

Çocuk bakımı çok fazla enerji ve efor gerektirir ve kimse olumlu disiplini sürekli sürdüremez. Çocuğunuz bazı günler sizi deli edebilir. Tüm ebeveyinler kimi zaman sonradan pişman oldukları şeyler yapar. Böyle olursa özür dileyip onu sevdiğinizi söyleyin ve ona davranışınızın neden kabul edilemez olduğunu anlatıp baştan başlayın. Bu çocuğunuza önemli bir ders olacaktır.