Uyku Sorunları 1

İlk yıllarda anne-babaların en çok yardıma ihtiyaç duyduğu konuların başında uykusuzluk gelir. Bazı temel uyku sorunları ve çözümlerini aşağıda bulabilirsiniz.

Uyu Bebeğim
Küçük çocukların dörtte birinde ciddi uyku sorunları görüldüğü tahmin ediliyor. Kimisi en başından beri bunları yaşarken kimisinde de belli zamanlarda (diş çıkarma, hastalıktan hemen sonra gibi) bu sorunlar başlıyor.
Nerdeyse bebeklerin hepsinin ilk başlarda dengesiz uyku alışkanlıkları vardır ki bunu ebeveyinler zaten normal karşılar. Ne var ki ilk yıllarının ikinci yarısında yeni sorunlar başlayabilir.

Ortalama uyku ihtiyacı:
Aşağıda çocukların ortalama ihtiyaç duydukları uyku saatlerini bulabilirsiniz, fakat bu rakamlar her çocuk için geçerli olmayabilir.
12 ay - 13.5 saat
2 yaş - 13 saat
3 yaş - 12 saat
5 yaş - 11 saat

Bazı uyku sorunları
Akşamları uykuya geçmede zorlanma:
Uyku saati için basit bir düzen oluşturun. Yemek, banyo, uyku gibi.
Çocuğunuza yatışması için zaman tanıyın. Eğer yatmak istemiyorsa üstelemeyin ama yorgunluktan bitap düşene dek de beklemeyin.
İşleri sessizce halledin böylece çocuğunuz akşamların gündüzden farklı olduğunu sizden görsün.
Bunun yanında evin normal halinde değişiklik yapmayın. Kimi çocuk ev temposunun içinde ve bu sesleri duyarken kendini güvende hisseder.
Çocuğunuzun yatmadan sakinleştiğinden emin olun. Böylece rahatça uykuya geçebilecektir.
Eğer siz onu yatırdıktan sonra çocuğunuz kalkıyorsa bu konuda net ve kesin olup onu tekrar yatırın. Biraz zaman alsa da zamanla anlayacaktır.

Çok erken uyanma:
Çocuğunuzun odasında kalın perdeler kullanırsanız odası sabahları karanlık olur ve ışıktan uyanmazlar.
Güvenli oyuncaklarını ulaşabileceği yerler tutun ki tüm ailenin uyandığını duyana kadar kendi başına oynayabilsin.
Eğer çocuğunuz bir "sabah kuşuysa" biraz sabırlı olun. Çocuklar genelde kreş veya yuvaya başladıklarında daha çok uyumaya başlarlar.

Gece uyanmaları:

Gerçekçi olun, herkesin uyku ihtiyacı ve düzeni farklıdır. Kimisi sekiz saat hatta fazlası uykuya ihtiyaç duyarken kimisi için beş-altı saat yeterlidir. İşte bu yüzden bir ailenin fertleri arasında bile "tüm gece uyumak" farklı manalara gelebilir. Kimi çocuklar hala gece beslenme ihtiyaçları için uyanabilir, bundan vaz geçmesini istiyorsanız zaman içinde sütten suya geçiş yapın.

Eğer bebeklikten beri onu sallayıp ninni söyleyerek uyutuyorsanız çocuğunuz gece uyandığında tekrar uykuya dalmakta zorluk çekebilir. Onu sakinleştirmek için odasına girdiğinizde ışıkları fazla açmayın ve yumuşak - alçak bir ses kullanın. Oyun oynamaya teşvik etmeyin. Bunu bir kaç kez tekrarlamanız gerekebilir.