Öfke nöbetleri, tutturma ve tepinmeler

2 yaşındaki her beş çocuktan birinin günde bir kere öfke nöbeti geçirdiği tatmin ediliyor. Yani beş tanesinden dördünde böyle bir durum yaşanmıyor. Çocuğunuzun niye bunları yaşadığını ve nasıl onları rahatlatıp kendi sinirlerinize hakim olabileceğinizi öğrenin!

Tekmeler ve bağrınmalar
Nöbetlerin zirvede olduğu dönem 2-3 yaş arasıdır fakat daha erken de başlayabilir. Hatta kimi çocuk beş yaşından sonra bile bu tür nöbetler yaşamaya devam eder fakat artık bu yaşlarda çocuğunuzla konuşup mantıklı çözümler bulmasını sağlamak daha kolaydır.
Bu patlamalara genelde öfke nöbetleri denir çünkü kontrol dışı hareketlerde yoğun olarak öfke dışa vurulur. Bunun yanında çocuğunuz başka bir çok güçlü duyguyu da barındırıyor olabilir.

Nöbet tetikleyicileri
Hüsran - bir şeyi yapamamaktan (ayakkabılarını bağlayamamak gibi) duyulan veya istediğinin ne olduğunu anlatamamaktan duyulan
Bağımsız olma arzusu - çocuğunuzu araba koltuğuna oturtup kemerini bağlamak gibi basit bir hareket bile onun sizin tarafınızdan kasti olarak engellendiğini düşünmesine neden olabilir
Açlık ve yorgunluk - çocuğunuz aç ve/veya yorgun olduğunda nöbete yatkın olacaktır
Reddedilmek - dondurma yiyemeyeceğini söylemiş olabilirsiniz veya başka bir çocuk bir oyuncağı paylaşmak istemiyordur
İlgi isteği - küçük çocuklar, olumsuz nedenlerden de olsa, ilginin merkezi olmayı severler. Eğer önceki nöbetlerinde ilgi gösterdiyseniz çocuğunuz aynı şeyi deneyebilir.
Kaynama noktası - bazı günler çocuğunuzun nöbet geçirmek üzere olduğunu anlarsınız. Adeta nöbet geçirmeye kararlıdırlar. Çocuğunuz olumsuz duygularla aşırı yüklenmişse nöbet kaçınılmaz bir sonuç olarak görünebilir.

Nöbetlerden sakınmak
Biraz ileri görüşlülükle nöbetleri engellemek veya etkilerini azaltmak mümkün olabilir.
İyi örnek olun - en ufak bir kışkırtmada sizin öfkelendiğinizi görürlerse kendi güçlü duygularını kontrol etmeyi öğrenmeleri zor olacaktır.
Bol bol övün - iyi davranışlarını överek onu iyi davranmaya teşvik edin.
Beladan uzak durun - nöbete neden olabilecek durumlar veya yerler olduğunu biliyorsanız bunlardan uzak durun. (Mesela markette nöbet geçirmeye meğilliyse onunla alışverişe gitmemeye çalışın.)
Belirtileri farkedin - çoğu çocuk huysuzlanma belirtileri gösterir, bu anlarda devreye girip ilgisini başka şeylere yönlendirin.
Ona seçenek verin - çocukların seçme şansı olmadığını hissetmeleri çok rahatsız edicidir, dolayısıyla mümkün oldukça ona seçme şansı tanıyın. (Ona yemekte ne yemek istediğini veya ne giymek istediğini sorabilirsiniz.) Böylece kendisinin de kontrol ettiği şeyler olduğunu hissedecektir.

Nöbetlerle başetmek
Eğer bu öneriler işe yaramaz ve bir nöbet baş gösterirse çocuğunuzu yatıştırmak için işte size bazı ipuçları:
Sakin olun - bu gerçekten önemli.
Onun ilgisini başka yöne çekin - bazen nöbet patlamadan onun ilgisini başka yöne çekmek imkanlı olabilir. Camdan bakıp gerçekten ilginç bir şey oluyormuş gibi yapın.
Yaptıklarını görmezden gelin - bazen onu yanlız bırakıp ilgilenmemek onu sakinleştirebilir fakat nöbet patlamışsa bu pek işe yaramayabilir.
Ona sarılın - ve sakince onunla konuşun. Ne var ki bu onu daha da sinirlendirebilir.
Mola verin - Eğer kontrolünüzü kaybetmek üzere olduğunzu düşünüyorsanız, çocuğunuzu bulunduğu yerden alın ve onu iç rahatlığıyla bırakabileceğiniz güvenli bir yere bırakın (en fazla iki dakika için). Bu çözüm sadece 18 ayın üstündeki çocuklara uygulanmalıdır.
Nöbet geçtiktan sonra devam ettirmeyin. Sarılın ve barışın.

Market nöbetleri

En kötü ve utanç verici nöbetler insanlar içinde geçirilenlerdir ki bunlar genelde alışveriş sırasında olur. Eğer çocuğunuzun alışverişi sevmediğini düşünyorsanız çocuğunuz olmadan alışverişe çıkmaya çalışın. Eger bu mümkün değilse alışverişi ikiniz için de çekilebilir kalmak için şunları aklınızdan çıkarmayın:
Alışverişi kısa tutun - ne alacağınızı belirleyin ve bunun dışına çıkmayın.
İlgisini çekin- yanınıza çocuğunuz için bir oyuncak veya göz atabileceği bir kitap alın. Yiyecek veya içecek bir şeyler de yardımcı olabilir.
Çocuğunuzun yardım etmesine izin verin - ondan çay, çöp torbası, makarna gibi hafif ve kırılmayacak şeyleri almasını isteyebilirsiniz. Bunları sepete de kasa bandına da o koysun.
Eğer bir nöbet başlamak üzereyse sakin olun ve sakin bir şekilde bu davranışının kabul edilemez olduğunu açıklayın. Bu dükkandan çıkmanız ve öteberilerinizi alamamanıza da neden olabilir.